WSOP 2018

Analiza Rozdania Parker Talbot omawia blef przy stole finałowym

Hand Analysis: Parker Talbot Breaks Down a Final Table River Bluff

Dzisiaj chciałbym się z wami podzielić pewnym filmikiem - najważniejszymi momentami ze stołu finałowego, turnieju $10,000 Sunday Deepstack Monsoon na 888Poker.

Jeżeli obejrzysz poniższy filmik usłyszysz, że po jednym z rozdań mówię - "oznaczymy to do późniejszej analizy." To była naprawdę świetna ręka. Oczywiście nie oznacza to, że ją wygrałem. W zasadzie ręka ta miała dziwne zakończenie.

Rozdanie o którym mowa rozpoczyna się około 08:30, jesteśmy w 3-osobowym gronie, a ja byłem chip liderem. Wtedy zdecydowałem się na podbicie {A-Hearts}{J-Diamonds} z buttona i dostałem bardzo małego 3-beta od rywala z big blinda.

Ten gość grał dość słabo - nie okropnie, ale też niezbyt dobrze. Zdecydowałem się tylko na sprawdzenie, chociaż bazując na tych informacjach jakie mam dziś i znając wynik rozdania, wolałbym tam zagrać 4-bet shove za 40+ BB, - zwłaszcza biorąc pod uwagę presje ICM, ponieważ gracz nie biorący udziału w rozdaniu miał znacznie mniejszy stack niż mój oponent.

To byłby świetny spot do wywierania presji, ponieważ nawet jeżeli by sprawdził, prawdopodobnie miałbym equity, a nawet jeżeliby sprawdził i przegrałbym to rozdanie, wciąż miałbym sporo żetonów do gry.

Zdecydowałem się jednak tylko na 3-bet, a na flopie spadły {4-Hearts}{K-Diamonds}{8-Hearts} - całkiem niezły dla mnie, ale fantastyczny dla niego. Oponent kontynuował za 1/3 puli i sprawdziłem, po czym na turnie spadła {Q-Diamonds}.

Analiza Rozdania Parker Talbot omawia blef przy stole finałowym 101
Parker "tonkaaaap" Talbot

Mój oponent uderzył ponownie, tym razem za nieco mniej niż 1/2 puli. Mógłbym tutaj spasować, ale zdecydowałem się na zwykły call. Miałem jeszcze jakieś szanse, które poprawiały moją sytuację, ale prawdę mówiąc to było fatalne rozdanie do sprawdzenia. W rzeczywistości miałem tylko dwa outy dające nutsa. Mimo wszystko sprawdziłem, a więc popełniłem kilka błędów w tym rozdaniu.

Na riverze spadła {9-Clubs}, co oznaczało że miałem tylko A-high. W puli było jakieś 500,000, a w stacku pozostało mi jakieś 400,000. Mój oponent wykonał check i myślę, że było to bardzo dziwne. W tym momencie nie powinien mieć zbyt wielu dobrych rąk. Mógłby mieć ręce typu {K-}{J-}, {K-}{10-}, {A-}{K-}, {A-}{A-}. Jeżeli miałby dwie pary, mógłby mieć {K-}{Q-} lub {K-}{9-}... może {9-Diamonds}{8-Diamonds}.

W przypadku większości tych rąk, powinien jednak wykonać shove. Być może nie z tymi słabszymi dwiema parami, ale z większością. Nie uważam, że to szalone robić check-call z takimi kartami, ale spodziewałbym się zagrania all-in w większości przypadku.

Moja sytuacja jest kompletnie inna, nie mam żadnego showdown value. Uważam, że niezbyt dobrze jest blefować z nietrafionymi drawami do koloru, ale właśnie to zdecydowałem się zrobić. Szczerze mówiąc, nie jestem pewien tej sytuacji, ale po sprawdzeniu na turnie, zdecydowanie reprezentuje silny range i nie spodziewam się, że ma tutaj lepiej niż jedną parę lub dwie słabe pary.

Biorąc pod uwagę te wszystkie czynniki w połączeniu z presją ICM, zdecydowałem się zagrać all-in i zostałem natychmiastowo sprawdzony z {K-Spades}{4-Diamonds}. Oczywiście widząc to, wiedząc że wykonał 3-bet z K-4 offsuit i robiąc to tak kiepskim sizingiem, powinienem zagrać shove preflop i po prostu zebrać żetony. W trakcie tego rozdania, myślałem jednak, że powinienem zablefować na riverze.

Patrząc na to z jego perspektywy, jeżeli grasz 3-bet z K-4, a następnie uderzasz dwukrotnie, powinieneś uderzyć za sporą sumę na riverze. Nie powinienem mieć tutaj {J-}{10-} zbyt często, pomijając {J-Hearts}{10-Hearts} lub [Jd{10-Diamonds}, a dodatkowo on blokował moje dwie dobre pary {K-}{Q-} oraz {K-}{8-}.

Jest także kilka innych zabawnych rozdań z tego stołu finałowego - jedno, które skończyło się lepiej dla mnie. Koniecznie obejrz video poniżej:

O czym myślisz?

WIĘCEJ HISTORII

Inne artykuły